top of page
IMG20250503092650.jpg

Opastusta

Hieman infoa miten kannattaa valmistautua näyttelyn ripustamiseen ja mitä seikkoja kannattaa miettiä ja ottaa huomioon ennenkuin tulee galleriaan.

Muutama seikka mainittakoon myös miten ammattimaisessa taidegalleriassa toimitaan ja mitkä teokset tuodaan näytteille.

​

Toivottavasti vinkeistä on apua ja opastusta. 

Minuun saa mielellään olla yhteydessä!

Näyttelyn pystytys

-Taidenäyttelyssä taidegalleriassa esitellään uusia teoksia ja näyttelyn teoksilla tulisi olla yhteinen sanoma tai kertomus, ts näyttelyllä on nimi ja teokset ilmentävät sitä: nimi on otsikko ja teokset kertomus.

 

Taidenäyttelyyn ei pidä etsiä vanhoja teoksia pölyjen alta ja kasata niistä sekainen kokonaisuus esiteltäväksi. Jos taiteilija tahtoo esitellä eri tekniikoita, tulisi harkita miten ne toimivat yhdessä vai toimivatko ollenkaan?

Yksi, korkeintaan pari eri tekniikkaa, uusia teoksia ja teema jotta kokonaisuus on yhtenevä.

​

 

-Taidenäyttely on hyvä suunnitella etukäteen. Näyttelytilan voi piirtää paperille ja suunnitella missä järjestyksessä ja mihin kohtaan minkäkin teoksen ripustaa tai asettaa.

On hyvä muistaa että usein vähemmän on enemmän. Katselukokemus pitää olla miellyttävä ja aisteihin vetoava; ei tukkoinen, sekainen tai ahdas. Viereinen teos ei saa haitata edellisen katsomista ja kokemista ja kokonaisuuden tulee olla harmoninen.

​

 

-Näyttelyt Galleria RaamiDaameissa ovat myyntinäyttelyitä mutta teoksia yksityiskokoelmista saa esitellä.

Jos samalla markkinoi valokuvaajaa tai muotokuvamaalauksia tai myy teoksen näyttelyn jälkeen, tulisi maksaa myyntiprovisio Gallerialle jos kaupat syntyvät sitä kautta tai sen ansiosta. Pääsääntöisesti galleriat vaativat provisiot 6 kk näyttelyn jälkeen mutta Galleria RaamiDaamit pyytävät 3 kk:n aikaikkunaa.

​

 

-Ennen näyttelyn pystytystä tulee luetteloida teokset ja tehdä nimilaput kullekin teokselle.

Nimilapussa on teoksen nimi, tekovuosi, tekniikka (esim öljy kankaalle), koko (k x l cm) sekä hinta. Nimilappu kiinnitetään yleensä teoksen alle. Tämä helpottaa huomattavasti myymistä koska asiakas näkee heti tiedot ja varsinkin hinnan.

Teosluettelo on hyvä tulostaa myös, varsinkin jos tietää missä järjestyksessä teokset ripustaa. Teokset numeroidaan järjestyksessä ja teosluetteloon merkitään samat asiat kuin nimilappuihin. Ripustusärjestyksessä.

Teosluettelo ei ole relevantti jos on nimilaput.

​

 

-Lisäksi CV ja/tai muuta infoa taiteilijasta, vieraskirja, käyntikortteja ja näyttelyjuliste. Julisteessa on näyttelyn nimi, taiteilijan nimi, jonkin näyttelyssä olevan teoksen kuva, ajankohta sekä ”Galleria RaamiDaamit, Birger Jaarlinkatu 25, Hämeenlinna. Ma-pe 10-16.30, la 10-13. www.raamidaamit.fi

​

 

-Taidenäyttelyyn ei tarvitse kehystää teoksia. Jos kehystätte teokset meillä tai asiakkaanne kehystävät teidän tekemiänne teoksia, saa 10 % alennusta.

Jos teokset ovat ainoastaan paspartuurissa (aukkopahvissa) ne eivät saa olla sellofaanissa, niissä ei saa olla tarroja vaan ne tulee ripustaa järjestyksessä, suorassa ja nimilaput kiinnitettyinä niinkuin yllä mainittu.

​

 

-Taidenäyttely on ensisijaisesti uusien taideteosten esittelypaikka. Näyttelytila ei ole kirpputori tai myyntikoju. Postikortteja ja muita oheistuotteita saa tuoda myyntiin, mutta ne eivät saa viedä huomiota ja ”jalansijaa” itse näyttelyltä vaan myyntituotteet tukevat näyttelyä kauniisti ja huomaamattomasti.

Sama koskee rekvisiittaa: sitä saa olla mutta sen tulee tukea ja korostaa taideteoksia; korostaa näyttelyn teemaa.

Ulkopuoliset tekijät eivät saa häiritä katsojan kokemusta teosta tarkastellessa.

 

-On hyvä tuoda kaikki tarvittava ripustamiseen. Sakset, puukko, teippiä, sinitarraa, narua, paperia jne

 

-Noudata aikatauluja. Toivomus on että näyttely on pystytettynä taidenäyttelyn avajaisiin mennessä.

​

-Ripustusvinkkejä on täällä >>

 

-Kysy lisää jos jokin askarruttaa, t. RaamiDaami Anu

bottom of page