top of page

Hämeen Sanomat, Iisakki Kiemunki    24.3.2013   kirjoitti:

 

"Kehykset ovat kuin kermavaahtoa"

 

 

 

 

 

Nauravat Raamidaamit Anu Halmeniemi ja Jenni Tokpanou ovat tohkeissaan omasta yrityksestä. - On niin helppoa, kun tuntee toisen ja voi luottaa täysillä. Me jaamme pelot, riskit ja kaiken keskenämme, olemme tuki ja turva toisillemme, sisarukset kertovat. Kuva: Terho Aalto

 

 

Teatterin puvustamosta ja pukuvuokraamosta tutut nauravat sisarukset Anu Halmeniemi ja Jenni Tokpanou kuvailevat itseään "hullunkuriseksi perheeksi".

 

- Me ollaan aina yhdessä, Jenni nauraa.

 

- Asummekin vierekkäin. Jenni oli jopa synnytysvalmentajani, leikkasi napanuoran ja on nykyään toinen vanhempi tyttärelleni, Anu komppaa.

 

Nyt alati nauravat sisarukset ovat Raamidaameja. Palokunnankadulle Postin talon yläkertaan avautuu huhtikuun alussa uusi ja erilainen taidekehystämö.

 

- Olimme molemmat kaupunginteatterilla pitkään töissä ja tuli olo, että tässäkö nyt on kaikki? Näytti siltä, että teatterilla ei päässyt enää eteenpäin, Jenni kertaa.

 

- Anu kysyi, minkä takia teemme pienellä palkalla muille töitä, kun voimme tehdä samaa itsellekin. Päätimme lähteä yrittäjiksi. Sitten vasta kysyttiin itseltämme, että mitä yritetään?

 

Yli vuoden jonot

 

Ensin mielessä oli erilaiset franchising-kuviot, mutta pizza- tai sämpyläbaarin pyörittäminen ei kuitenkaan tuntunut omalta suunnalta.

 

- Päätimme pysyä käsityöläisinä, molemmilla on kuitenkin artesaanin koulutus, sisarukset sanovat.

 

Lopullinen yritysidea syntyi taitelija Gary Wornellin näyttelyn jälkeen.

 

- Päätimme lunastaa yhden työn ja kehystää sen ammattilaisella. Jälki ei ollut hyvää, esimerkiksi taiteilijan signeeraus jäi kehyksen alle. Ajateltiin, että pitääkö kaikki tehdä itse?

 

Taidepiirien kautta tiedossa oli, että pula osaavasta kehystäjästä kaupungissa oli huutava. Yritystään lopettelevalle pitkän linjan taidekehystäjälle Riitta Mikkolalle oli yli vuoden jonoja.

 

- Idea ja meidät otettiin avosylin vastaan, kun aloimme selvitellä asiaa liitosta ja taiteilijoilta. Lähdimme oppiin Lappeenrantaan, Lahteen ja Ruotsiin, Jenni ja Anu kertovat.

 

Sisarusten vanhemmat asuvat edelleen Ruotsissa, jossa ala on kehittyneempi kuin Suomessa.

 

- Esimerkiksi kaikki työkalumme ovat sieltä, Anu kertoo.

 

Helppo pilata

 

Loppujen lopuksi irtisanoutuminen pitkäaikaisesta, vakituisesta työstä tuntui Jennin mukaan jopa turvalliselta.

 

- Tunsimme kuitenkin Hämeenlinnasta kaiken maailman valokuvaajia, taiteilijoita ja museoihmisiä. Niin vain me hullut irtisanouduttiin, ja tämä on aivan ihanaa!

 

- Olimme varmaan onnellisimmat työttömät maan päällä, kaksikko purskahtaa estottomaan nauruun jälleen kerran.

 

Anu perustelee alan kiehtovuutta kehystämisen loputtomilla mahdollisuuksilla.

 

- Kehyslistat ovat kuin kermavaahtoa! Tai samppanjaa!

 

- Toisaalta taideteoksen voi helposti pilata huonolla kehyksellä, nainen miettii.

 

Ei sukurasitteita

 

Kaksikko on erikoistunut vitriinikehystämiseen. Se ei tarkoita pelkästään lasihyllyjä.

 

- Kehystää voi melkein mitä vaan, vaikka muistoja. Esimerkiksi lapsen ensi tossut, jalkapallokengät tai golf-pallo, jolla on lyöty hole-in-one. Vai onko se one-in-hole? siskokset räjähtävät. 

 

He näkevät olevansa etulyöntiasemassa kehystysbisneksessä, monessakin suhteessa.

 

- Ensinnäkin meitä on kaksi, joten asiakas saa aina kaksi näkökulmaa omansa lisäksi.

 

- Eikä meillä ole mitään alan sukurasiteniksejä, vaan olemme ammentaneet vaikutteita puhtaalta pöydältä ja tuomme uuden raikkaan näkemyksen alalle, Jenni toteaa.

 

 Hän viittaa siihen, että kehystäjän ammattitaito usein periytyy sukupolvelta toiselle.

 

- Alan koulutusta kyllä annetaan nykyisin Lahdessa. Sanoisin, että kehystäminen ehdottomasti vaatii taiteellista silmää. Sitä meiltä riittää jo teatterityön jäljiltä, siskot vakuuttavat.

 

Ilman välikäsiä

 

Asiakkaita Raamidaameilla on riittänyt kiitettävästi, vaikka toiminta on tapahtunut tähän asti omasta kellarista käsin. Vaikeinta uuden yrityksen perustamisessa olikin lopulta sopivan liiketilan löytäminen.

 

- Keskustalo oli ainoa vaihtoehto, mutta se oli kaksi kertaa kalliimpi kuin tämä. Nyt olemme toisessa kerroksessa, mutta emme usko, että se haittaa.

 

- Kehykset eivät ole mitään heräteostoksia, Jenni miettii.

 

Raamidaamit tekevät myös mittatilauspeilejä ja myyvät ohessa julisteita. Kehystämisen hinnat määräytyvät kunkin tapauksen kohdalla erikseen.

 

- Mutta meillä on selkeät hinnastot eri materiaaleille. Raaka-aineet hankimme suoraan, ilman mitään välikäsiä ja autamme tarvittaessa asiakasta myös ripustamisessa, naiset kertovat. (HäSa)

 

Raamidaamit viettävät avajaisia 6.4.2013

RaamiDaamit aloittaa taulujen kehystyksen
Meistä kirjoitettua:

-Kehykset ovat kuin kermavaahtoa
-Kehyksissä nailonsukkakin näyttää taiteelta
-Yrittäjän sairastuminen on tiukka paikka

-Raamikas daami ei koronasta lannistu
-Keramiikka kulki kahvipapujen mukana Nicaraguasta Suomeen; Puskaradio poiki myyntinäyttelyn Hämeenlinnaan

bottom of page