Kehyksissä nailonsukkakin näyttää taiteelta

Vuoden päivät kaupungin uusinta kehystämöä Raamidaamit luotsanneet siskokset Jenni Tokpanou ja Anu Halmeniemi ovat synttärien kunniaksi pystyttäneet näyttelyn Café R&R:ään.

Näyttely kantaa nimeä Mitä kaikkea voi kehystää?

Sisarusten itsensä mielestä mitä vain.

Asiakastyönä he ovat muun muassa kehystäneet talossa kiinni olevan ikkunan. Aivan – ikkunan.

– Eräällä rouvalla oli kodistansa niin kauniit maisemat, että hän halusi kehystää ikkunansa. Niinpä teimme kehykset ikkunan ympärille, Tokpanou kertoo.

Nortti-aski, kuolaimet ja koiranluu

Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 26 työtä. Osa on asiakastöitä, mutta suurimman osan kaksikko on tehnyt näyttelyä varten esimerkkinä siitä, että rajana on vain mielikuvitus.

Esillä on niin sanottuja vitriinikehystyksiä.

– Näistä asiakkaan vanhoista, yli polven ulottuvista, nyt jo harvinaisista nailonsukista tuli hyvännäköinen ja hauska taideteos, Tokpanou kuvailee.

Kehyksissä on muun muassa vanhoja Nortti-askeja.

– Tupakka-aski on ostettaessa vain tupakka-aski, mutta se on taidetta, kun sen lyö kehyksiin, hän lisää.

Kehyksissä on myös sikari koteloineen. Tupakanpolton lopettaneen asiakkaan piipun parivaljakko on niin ikään kehystänyt.

– LP-levyn kansistakin voi saada kehystämällä kivannäköisiä.

Halmeniemi ja Tokpanou kertovat kehystäneensä paitsi perinteisiä hääkimppuja myös koiran puruleluja lemmikin kuvalla varustettuna, hevosen kuolaimet sekä hopeisen soppakauhan.

– Vitriinikehystys on hyvä tapa säilöä lapsuusmuistoja: pikkuautoja, lempileluja, vauvan ensiaskeltossut, jokin vaate… Ne pysyvät kehystettynä hyvin suojassa pölyltä ja kosteudelta.

Ei liiallista kilpailua kaupungissa

Jenni Tokpanou kertoo bisneksen lähteneen hyvin käyntiin.

– Olemme tosi tyytyväisiä. Hämeenlinnaan mahtui ihan selkeästi kolmas kehystämö lisää, hän sanoo kilpailijoihinsa Raamareihin ja Hämeen Lasitoimeen viitaten

– Emme me kilpaile, ennemminkin teemme yhteistyötä. Jos meiltä ei löydy jotain, mitä asiakas etsii, lähetämme hänet suosiolla kilpailijalle.

Raamidaamit on perehtynyt nimenomaan vitriinikehystykseen, mutta tekee myös perinteisiä taulujen ja peilien kehystyksiäkin.

– Vitriinikehystys on maailmalla yleistä, mutta Suomeen se on tullut vähän jälkijunassa. Englannissa ja Ruotsissa tässä ollaan meitä edellä.

Kehyksensä he tuovat itse maahan Italiasta ja Espanjasta. Käytössä on suomalaisiakin kehyksiä.

– Pohjoismaalaiset ovat aika konservatiivisia kehystäjiä isolla K:lla, mutta olemme saaneet myytyä asiakkaille jo vähän räväkämpiä ja värikkäämpiäkin kehyksiä, Tokpanou kertoo.

Missä raja tulee vastaan?

Anu Halmeniemi ja Jenni Tokpanou siis väittävät, että mitä vain voi kehystää.

Epäilys kuitenkin herää. Mitä ette pystyisi kehystämään?

– Vielä ei ole tullut sellaista vastaan. Ehkä jotain valtavaa nojatuolia ei voisi kehystää, Tokpanou miettii.

Raamidaamien Mitä kaikkea voi kehystää? -näyttely Café R&R:ssä (Hallituskatu 12, Hämeenlinna) 30.4. asti.

Kirjoittanut: Susanna Lähdekorpi

Juttu julkaistu Hämeen sanomissa 14.03.2014

Vieritä ylös